Friss topikok

HTML

Kis Fekete

A kis fekete ruha minden korban megújulva, kissé megváltoztatva, de megmutatja magát. Közös jellemezői azonban minden korszakában megmaradnak. Használatával egy nő megjelenése stílusos, elegáns, kifinomult és minden alkalommal tökéletes. Ezeket az értékeket szeretnénk ezzel a bloggal mi is közvetíteni néha könnyedebb néha komolyabb témákat körüljárva. kisfeketeruha@gmail.com

Címkék

2012 (66) alexander mcqueen (11) chanel (10) cipő (12) design (21) divat (155) ékszer (19) fashion week (17) fogyasztók (12) gazdaság (10) h&m (18) kiegészítő (60) kis fekete (21) lanvin (10) luxus (14) mango (10) márka (49) new york (20) ősz tél (11) táska (21) tavasz (20) tavasz nyár (23) zara (15) Címkefelhő

Dráguló divatmárkák

sassygirl 2010.09.20. 21:10

Angilában az olyan nagy áruházak, mint a Primark vagy a NEXT, a következő évre jelentős mértékű, akár 8%-os áremelkedést terveznek. Aki volt már pl. az Oxford Street-i Primarkban, az tudja, hogy nagyon kedvező áron, átszámítva pár száz vagy pár ezer forintért lehet a teljes ruhatárat cipőstől, kiegészítőstől kicserélni, plusz még az otthonunkba is vehetünk pár jópofa dísztárgyat, párnát, törölközőt... stb. stb. .. na igen... voltam ott :)

Az üzletek mindezt a pamut emelkedő árával és a dráguló munkaerővel indokolják, ez a két tényező pedig nem csak a szigetország áruházaira lehet hatással, hanem minden más ruha kereskedelmi cég számára is.

A pamut ára 45%-kos emelkedésével 15 éves csúcson van, és az ezzel járó többletköltségek egy részét a cégek kénytelenek lesznek áthárítani a vásárlókra. Ráadásul az elmúlt években alig drágultak a ruházai termékek árai, nem beszélve az elő- és utószezon olykor 60-70%-os akcióiról, amelyeket már gyakorlatilag elvárják a vásárlók.

Az árnyaltabb képhez hozzátartozik az is, hogy még ezen a felvásárlói áron is reálértéken számítva alig a harmadába kerül a pamut a '70-es évekhez képest. És ennek a jelenlegi, magasnak mondott árnak a haszna egyáltalán nem biztos, hogy a gyapottermesztőknél jelenik meg. Nagyon nagy és kiegyenlítetlen a verseny, amelyen a Fairtrade elvének elterjedése sem tud minden esetben segíteni - míg Afrika nyugati részén nehéz körülmények között termesztik a növényt, addig Amerika, ami a világ legnagyobb exportőre, a farmeroknak évi 3 milliárd dollárnyi támogatást biztosít.

A gyapot árának emelkedése két évvel ezelőtt gyorsult fel jobban, miután a pénzügyi válság miatt a termesztők egy része a jobban jövedelmező haszonnövények termesztésére váltottak át. Ugyanekkor a Kínában és Pakisztánban pusztító árvizek szintén csökkentették az éves termésmennyiséget, mindez pedig növelte a keresletet és így az árakat is. 2010-re az "elpártoltak" egy része már visszaállt a gyapottermesztésre, így várhatóan a jövő évre a pamut ára valamelyest csökkenni fog.

Az áruházak vezetői úgy vélik, hogy az áremelkedés miatt nem fog csökkenni a vásárlók által elköltendő pénz mennyisége, "csak" kevesebb ruhát fognak megvásárolni belőle. Persze az is lehet, hogy ezek csak üres szavak, és az egész áremelés nem lesz olyan vészes, mint azt a cégek most mondják. Korábban is terveztek már drágítást, majd egy-egy olcsóbb új beszállítóval meg tudták oldani az árak szinten tartását. Hiszen a verseny óriási, óvatosnak kell lenniük, hogy egymáshoz képest egyikük se emeljen  sokat az árakon, hiszen a vásárlók gyorsan odébb állnak.

Látva az elmúlt napokban, milyen is lesz a tavaszi-nyári divattrend, remélem nálunk túl nagy áremeléstől nem kell tartanunk a hasonló áruházak esetében jövőre. Hiszen ki nem szeret egy igazán szuper darabot szemérmetlenül olcsón megkapni.

Forrás: www.guardian.co.uk

Címkék: gazdaság divat kereskedelem fogyasztók primark

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisfekete.blog.hu/api/trackback/id/tr722310977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...