Friss topikok

HTML

Kis Fekete

A kis fekete ruha minden korban megújulva, kissé megváltoztatva, de megmutatja magát. Közös jellemezői azonban minden korszakában megmaradnak. Használatával egy nő megjelenése stílusos, elegáns, kifinomult és minden alkalommal tökéletes. Ezeket az értékeket szeretnénk ezzel a bloggal mi is közvetíteni néha könnyedebb néha komolyabb témákat körüljárva. kisfeketeruha@gmail.com

Címkék

2012 (66) alexander mcqueen (11) chanel (10) cipő (12) design (21) divat (155) ékszer (19) fashion week (17) fogyasztók (12) gazdaság (10) h&m (18) kiegészítő (60) kis fekete (21) lanvin (10) luxus (14) mango (10) márka (49) new york (20) ősz tél (11) táska (21) tavasz (20) tavasz nyár (23) zara (15) Címkefelhő

„Made in Italy” kínai módra

sassygirl 2010.09.14. 20:00

Olaszország azt már rég megtanulta, hogy nem veheti fel Kínával a versenyt a divatiparban az árak tekintetében – így eddig az áruk minőségére helyezték a hangsúlyt, ellentétben a kínai tömeggyártással. Ezt a stratégiát választotta például a toszkán Prato városa is, ahol a világ egyik legjobb minőségű anyagait gyártották - eddig. Mostanra azonban a városnak és az egész országnak is egy újabb problémával kell szembenézniük.

Az 1980-as évek végétől egyre több kínai munkás települt a városba, akik szép lassan beépültek a textiliparba – majd át is vették ott a hatalmat. Mára kb. 3200 kínai cég gyártja a Kínából importált anyagokból olcsó ruháit, cipőit és táskáit a városban, amelyre persze így joguk van rátenni a „Made in Italy” címkét is – szépen kijátszva ezzel az olasz törvényeket és lejáratva az (eddig) magas minőséget fémjelző „Made in Italy”-t.

Az olaszokat pedig a legjobban éppen ez zavarja, hogy a piaci szabályozásokkal és törvényekkel előírt feltételeket kijátszva, saját térfelükön verték át őket, súlyosan károsítva ezzel az eredeti olasz cégeket.

A kínai-olasz textilgyárak ráadásul az adózást megkerülve, előszeretettel viszik ki az olaszországi profitot hazájukba különféle módszerekkel, jelenlétük pedig a helyiek szerint félő, hogy nem csak az adócsalást, hanem más bűnözési formákat is megnövel a térségben. Az embercsempészet, a prostitúció, a szerencsejáték és a pénzmosás szintén a palettán van. Sőt, néhányan egyenesen azt feltételezik, hogy a pekingi politika része, hogy az Olaszországba érkező bevándorlói áradattal megfojtsák az olasz ipart – bár ezt azért kissé túlzás lenne feltételezni.

A pratoi kínaiak persze ezekkel a vádakkal nem értenek egyet. Épp ellenkezőleg, úgy gondolják, ők csak éltek azokkal a lehetőségekkel, amelyek bármely olasz számára is adottak voltak, és a változó világgazdasági körülményeket kihasználva piaci sikereikkel megmentették a várost a gazdasági hanyatlástól.

Prato pedig már kezd úgy kinézni, mint egy kis kínai város. Egyre több üzletet és épületet vásárolnak fel a betelepülő távol-keletiek – sokszor készpénzzel fizetve -, amelyeken egyre gyakoribbak a két nyelven kiírt cégérek. Ráadásul az illegális bevándorlók és fekete munkások száma a városban több ezerre rúg, a rendőrségnek pedig szinte lehetetlen felvenni a harcot ellenük.

Az olyan fast-fashion márkák, mint a Zara, a Mango, a Top Shop vagy a Guess szintén előszeretettel vásárol ezektől a cégektől, így nem feltétlenül kell egyből örülnünk, ha valamelyik ruhánk címkéjén a „Made in Italy”-t látjuk.

 

Forrás:www.nytimes.com

Címkék: kína gazdaság olaszország kereskedelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisfekete.blog.hu/api/trackback/id/tr902293698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...