Friss topikok

HTML

Kis Fekete

A kis fekete ruha minden korban megújulva, kissé megváltoztatva, de megmutatja magát. Közös jellemezői azonban minden korszakában megmaradnak. Használatával egy nő megjelenése stílusos, elegáns, kifinomult és minden alkalommal tökéletes. Ezeket az értékeket szeretnénk ezzel a bloggal mi is közvetíteni néha könnyedebb néha komolyabb témákat körüljárva. kisfeketeruha@gmail.com

Címkék

2012 (66) alexander mcqueen (11) chanel (10) cipő (12) design (21) divat (155) ékszer (19) fashion week (17) fogyasztók (12) gazdaság (10) h&m (18) kiegészítő (60) kis fekete (21) lanvin (10) luxus (14) mango (10) márka (49) new york (20) ősz tél (11) táska (21) tavasz (20) tavasz nyár (23) zara (15) Címkefelhő

Lenn délen édes éjen édent remélsz...

sassygirl 2011.05.30. 08:07

Nem, most nem Eliza Doolittle-ről van szó a My fair Ladyből, hanem egy kevésbé romantikus, de annál sikeresebbnek tűnő piaci lépésről: az Inditex meghódítja a déli féltekét!

A cégcsoport, amelyhez többek közt a Zara is tartozik, az első globális szintű kereskedelmet folytató ruhaipari cég, amely a déli félteke évszakainak megfelelő kollekciókat is elkezd értékesíteni párhuzamosan az északival. Mindezzel nyilvánvaló célja, hogy a latin amerikai, ausztráliai és afrikai piacokon is egyre nagyobb teret hódítson meg magának.

Az Inditex fejlődése hihetetlenül gyors, idén az üzleteinek száma már az 5000-et is átlépte, miután 31 Zara butikot nyitottak Brazíliában. Áprilisban tárta ki kapuit az első ausztrál üzlet, Afrikában pedig még ebben az évben tervezik az üzletnyitást, valamint további 120 üzletet kívánnak nyitni Kínában is. A Zara mellett a Massimo Dutti és a Pull&Beat márkák is képviselik majd magukat a kínai boltok között.

Az értékesítési adatok alapján az Inditex már 2008-ban felülkerekedett a rivális GAP-en és H&M-en, így ő lett a legnagyobb ruhakereskedelmi cég. Hetente átlagosan 10 üzletet nyit, évente körülbelül 500-at.

A másik két cégnek ez idáig nincsenek jelentősebb érdekeltségeik a déli féltekén. A GAP-nek mindössze például két franchise üzlete van Ausztráliában, így az Inditex számára kétségkívül a piacvezető pozíció megszerzéséről lehet szó ezekben az országokban, ha korábban sikerül megvetnie a lábát, mint versenytársainak.

Mint minden olyan ruhakereskedelmi céget, aminek az északi féltekén van a székhelye, a teljes globalizációtól az Inditexet is eddig az tartotta vissza, hogy a gyártási folyamatok nagyon összetetté válnak, ha egyszerre akarnak a fél világnak bikinit a másik felének pedig télikabátot gyártani. Hisz' nem lehet erre megoldás az, ha kis csúsztatással eladják az előző szezon ruháit a déli féltekén is. A vásárlók ott épp úgy követik a divatot mint másutt, így számukra is trendi, a legújabb divatirányzatnak megfelelő kollekciókat kell kínálni. Enélkül hosszú távon egyetlen cég sem tud talpon maradni ezeken a piacokon.

Az Inditex abban is kivételes a nemzetközi kereskedelmi cégek között, hogy ruhái nagy részét a hazai piacain is gyártja, lemondva ez által az olcsóbb ázsiai munkaerő nagy részéről, amelyet riválisai úgy kedvelnek. Egészen pontosan a cégcsoport a termékei 49%-át Spanyolországban, Portugáliában és Marokkóban, 35%-át pedig Ázsiában. Összehasonlításként a H&M a termékei 75%-át szerzi be és gyártatja le Ázsiában.

Figyelemreméltó továbbá az is, hogy egy olyan időszakban, amikor a ruhakereskedelmi cégek helyzetét különösen érzékenyen érintette a nyersanyagok és a munkaerő költségeinek emelkedése valamint a nyugat-európai fogyasztók csökkenő vásárlási kedve, az Intditex jelentősen emelni tudta profitját. A 2011 januárját megelőző egy évben a nettó profit 32%-kal emelkedett, így elérte az 1,7 milliárd eurót.

Kép forrása: http://www.ft.com

Ráadásul a múlt évben New Yorkban a Fifth Avenue-n 324 millió dollárért vásárolt üzlethelyiséget, amely még az amerikai piacon is rekord árú ingatlanvásárlásnak számított a négyzetláb árakat nézve.

Forrás: http://www.ft.com

Címkék: gazdaság divat zara h&m gap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisfekete.blog.hu/api/trackback/id/tr962941714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...