Friss topikok

HTML

Kis Fekete

A kis fekete ruha minden korban megújulva, kissé megváltoztatva, de megmutatja magát. Közös jellemezői azonban minden korszakában megmaradnak. Használatával egy nő megjelenése stílusos, elegáns, kifinomult és minden alkalommal tökéletes. Ezeket az értékeket szeretnénk ezzel a bloggal mi is közvetíteni néha könnyedebb néha komolyabb témákat körüljárva. kisfeketeruha@gmail.com

Címkék

2012 (66) alexander mcqueen (11) chanel (10) cipő (12) design (21) divat (155) ékszer (19) fashion week (17) fogyasztók (12) gazdaság (10) h&m (18) kiegészítő (60) kis fekete (21) lanvin (10) luxus (14) mango (10) márka (49) new york (20) ősz tél (11) táska (21) tavasz (20) tavasz nyár (23) zara (15) Címkefelhő

Az első gyorsételek: az amerikai gyorséttermi láncok története

chic(k) 2010.10.05. 18:00

Tudod, hogy hol nyílt az első Subway? Vagy, hogy mi került az első Burger King hamburgerbe? Tegyünk egy időutazást, hogy visszatekintsük a gyorsételek közt.

 
Szemezgessünk egy-két nálunk ismert vagy kevésbé ismert gyorséttermi lánc ételei és történetei közt.
 
Kentucky Fried Chicken
Kezdet: 1930
Helyszín: Corbin, KY
Harland Sanders a Kentucky Friend Chicken előhírnökéknek számító üzlete, a Sanders Court és Cafe-t, egy helyi benzinkúttal szemközti szobában nyitotta meg Corbinban (Kentucky). Gyorsan híre ment Sanders-féle serpenyőben sült csirke speciális receptjének.
Sanders arra jutott, hogy minél népszerűbb egy étterem, annál nehezebb megfelelni a követelményeknek. Nem akarta a minőséget veszélyeztetni, ezért keresett egy olyan lehetőséget, amellyel az időn tudott spórolni, anélkül hogy ez az íz rovására ment volna. Ekkor jött az ötlet a kukta használatára, amely az KFC eredeti receptjének egyik titka.
 
Donkin’ Donuts
Helyszín: Quincy, MA
Az első Dunkin’ Donuts boltot William „Bill” Rosenberg nyitotta. Az egyedi édes sütemények csak 5 centbe kerültek. 1955-ben Rosenbergnek már 5 boltja volt, majd engedélyezte a márka használatát másoknak is, és így került bevezetésre az a Dunkin birodalom, amelyet ismernek és szeretnek az emberek világszerte. Majd 60 évvel később már elmondhatja magáról a cég, hogy naponta 3 millió embert szolgál ki a több mint 30 országban lévő 8000 boltjában.
 
Subway
Kezdet: 1965
Helyszín: Bridgeport, CT
Az első Subway éttermet 1965. szeptember 28-dikán nyitották meg, mint Pete’Super Submarines. A nevet Dr. Peter Buck találta ki, aki társalapító, fizikus és családi barát volt. A 17 éves Fred DeLucának 1000$-t adott kölcsön, hogy belekezdjen a szendvics üzletbe annak reményében, hogy DeLuca így tudja majd finanszírozni az egyetemi tanulmányait. Az eredeti menü hét hideg szendvicsből állt, amely 11 összetevőből készült el úgy, mint: hús, kenyér, hagyma, paradicsom, paprika, olíva, olaj, fűszerek és sajt. A koncepció nagy sikert aratott.
A Pete’Submarines név úgy hangzott, mint „pizza marines”, amely néhány fogyasztót arra sarkalt, hogy pizzát rendeljen. Az alapítók a változtatás mellett döntöttek, amelynek a következménye lett az új név, a Subway.
 
Taco Bell
Helyszín: Downey, CA
1954-ben a Taco Bell megalkotója Glen Bell megnyitotta a Bell’s Dive In üzletét San Bernardioban (California). Látva, hogy a gyorsétel ipar növekszik Bell úgy döntött, hogy terjeszkedik és megnyitotta az első Taco Bell üzletét Downeyban (1961). Nem telt sok időbe, hogy az üzlet franchise lehetőséggel bővüljön tovább, és 1978-ban a PepsiCo. felvásárolta a láncot.  Taco Bell a PepsiCo. vezetése alatt növekedett, és megalkottak egy emlékezetes reklám kampányt, a „Yo quiero Taco Bell”-t. Ma, évente több mint 2 millió tacost és 1 millárd burritost szolgálnak fel a Taco Bellben, de ezek már nem találhatók meg az első Taco Bell üzletben. Habár az eredeti épület még mindig áll.
 
Burger King
Nyitás: 1954 (mint Insta-Burger King)
Helyszín: Jacksonville, FL
Amíg a Burger King első hivatalos üzletének a helyszíne ismeretlen, határozottan ez a helyszín a híres Whopper szülőhelye. Maimiban 1957. március 4-dikén az alapítók David Edgerton és James McLamore kieszelték a tökéletes hamburgerjüket, amely roston sült marhából készült el. Ezen kívül ez a hamburger érett paradicsomot, ropogós salátát, majonézt, ketchupot, hagymát és sós savanyúságot tartalmazott. A Burger King étlapján egy héttel később meg is jelent, és 37 centért lehetett megvenni.
 
Természetesen mára már minden gyorséttermi lánc figyelembe veszi a különböző országokban lévő eltérő kultúrákból is adódó különbségeket, amelyek befolyásolják az ott élők ízléseit is. Így sokszor nem ugyanazzal az étellappal találkozunk egy külföldi Burger King üzletében, mint itthon. Nézzünk egy-két finomságot a fenti gyorséttermek menüjéről, amely nálunk nem található meg.
 
WHOPPER® Criollo
Megtalálható: Burger King, India
A hamburger roston sült marhahúst tartalmaz rajta salátával, paradicsommal, hagymával, provolone sajttal, és chimichurri szósszal. Mindezek pedig egy szezámmaggal szórt zsemlében vannak.
 
Chicken Nugget Burger
Megtalálható: Burger King, Lengyelország
A formás szezámaggal szórt zsemle közt három ropogós csirkefalat, saláta, majonéz, és curry szósz van.
 
Fajita & Paneer Grilled Stuft Burrito
Megtalálható: Taco Bell, India
Egy hatalmas tortillába a következő finomságokat tekerik és grillezik: paneer (indiai sajt), bab, rizs, fajita zöldségek, sajt szósz, fiesta salsa és sajt.
 
Potato & Paneer Burrito
Megtalálható: Taco Bell, India
Egy enyhén ízesített tortillába a következőket tekerik bele: ropogós krumpli, paneer, rizs, fiesta salsa, és sajt szósz.

 
 
Dry Pork and Seaweed Donuts
Megtalálható: Dunkin’ Donuts, Kína
A fánkokat szárított disznóhússal és egy kis hínárral töltik meg.

 
 
Mochi Ring
Megtalálható: Dunkin’ Donuts, Ázsia
Süti stílusú fánkot mochival ízesítik, amely rizs alapú és az ízek különböző variációját jelenti (például zöld tea mochi).
 
Kimchi Croquettes
Megtalálható: Dunkin’ Donuts, Korea
A meleg tésztába kimchi tölteléket tesznek. Kimchi egy csípős koreai káposztasaláta.


 
 
Természetesen ezek csak egy-egy általam kiemelt és bemutatott érdekességek, finomságok. Akit érdekelnek még egyéb gyorséttermi láncok, vagy gyorsételek, azoknak ajánlom a forrásként feltüntetett linkeket.

 

Forrás:
www.delish.com/food-fun/global-fast-food
www.delish.com/food-fun/fast-food-history

Címkék: fánk kfc hamburger burger king subway fast food taccos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisfekete.blog.hu/api/trackback/id/tr432346751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...